Iiro Ollila (s. 1971) on säveltäjä, muusikko, äänisuunnittelija, improvisoija ja pedagogi. 

Iiron lapsuus kului pienoismalleja ja omia lauluja rakennellessa sekä pesäpalloa rivitalon pihalla pelaten. Tärkeintä oli omituinen huumori, Queenin musiikki, kriittinen suhtautuminen koulunkäyntiin sekä oma bändi. Samat asiat ovat hänelle tärkeitä yhä. 

Myöhemmin klassisen musiikin opinnot veivät mennessään ja Iiro opiskeli kitaransoiton opettajaksi Helsingin Konservatoriossa, josta valmistui vuonna 1997. Konservatoriosta valmistumisensa jälkeen hän hakeutui musiikkiteatterin opintoihin Teatterikorkeakoulun musiikkiteatterin koulutusohjelmaan, josta valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2000. 

Nykyään Iiro Ollila työskentelee freelance-säveltäjänä, laaja-alaisesti, eri puolilla Suomea. Hän on säveltänyt musiikkia teatteriin, tanssiteoksiin, konserttimusiikkia, sekä musiikkia televisioon ja elokuviin. Hänen erikoisaluettaan on draama- ja näyttämömusiikki eri muodoissaan, mutta myös tanssitaide, radioteatteri ja improvisaatio eri muodoissaan ovat hänelle läheisiä. Iiro toimii sivutoimisena tuntiopettaja Taideyliopiston Sibelius- Akatemiassa ja Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitoksella.

Iiro oli Koiton laulun taiteellinen johtaja 2000-2006, sekä 2010-2014 toimineen Suomen Improvisaatiokuoron toiminnan käynnistäjä ja taiteellinen johtaja. Hän on ollut improvisaatioteatteri Stella Polariksen muusikko ja jäsen vuodesta 1998. Vuonna 2013 Ollila perusti yhdessä teatteriohjaaja Samuli Reunasen ja koreografi Liisa Risun kanssa Näyttämö 3T:n - kolmen taiteilijan kollektiivin joka toteuttaa uutta teatteria jossa musiikki, draama ja liike ovat jakamattomasti yhtä. Yhdessä Hannu Riskun kanssa Iirolla on improvisaatioduo Kaksi Pitkää Miestä, joka esiintyy aktiivisesti ja järjestää improvisaatiokoulutuksia.

Ollilalle myönnettiin Valtion Näyttämötaidetoimikunnan yksivuotinen taiteilija-apuraha vuosina 2010 ja 2015 sekä puolivuotinen työskentelyapuraha Kordelinin sivistysrahastolta vuonna 2013.

 

Lataa CV

iiro.ollila@gmail.com

www.koitonlaulu.fi

www.kaksipitkaamiesta.fi

Näyttämö 3T

Iiro työskentelee myös ortopediseen osteopatiaan erikoistuvana koulutettuna hierojana. Tutustu sivuihin tästä.

 

maalaus www.ilopilleri.fi

video Nuutti Koskinen

videon stillkuvat Tomi Norrby

kotisivut VHS