Olen käyttänyt osan apurahatyöskentelystäni suunnitelman mukaisesti itseni kouluttamiseen. Menin sitten standup-kurssille, tai nyt jo kahdellekin. Aavistelin, että se kehittäisi minua esiintyjänä, ajattelijana ja improvisoijana. Oli muuten tolkuttoman hyvä ratkaisu! Miksi en mennyt aikaisemmin? No siksi, koska pelkäsin että jos vastaan tulee huono opettaja joka vie ilon asiasta, jonka oon aina aavistellut olevan arvokasta ja inspiroivaa. Mutta tulikin vastaan hyvä ja viisas opettaja, Pete Harju. Tästä hyvästä muistin taas, että mikä lopulta onkaan hyvän opettajan voima ja merkitys.  

Juttujen kirjoittaminen on ollut pääasiassa ihanaa. Ensimmäinen pulahdukseni standuppiin sai mut tajuamaan, että iso monet sellaiset tekniikat ja ajattelemisen rakenteet, jotka on komedian kirjoittamisen kannalta oleellisia onkin jo pitkään olleet mun ajattelu- ja työskentelyvälineistön keskeisiä osia. Vertausten, liiottelujen ja yllättävien käänteiden rakentelu. Se toimii musiikissakin! Mieleen muistuu entisen sävellyksenopettajani, Olli Kortekankaan yllättävä kannustus eräällä sävellystunnilla: Olin valmistellut jotakin ja tehnyt aika maltillisia ja hillittyjä ratkaisuja. Muistelen että pidättelin kirjoittamisessani vähän, kun jostain syystä oletin että nyt kai täytyisi sovittautua johonkin akateemiseen muottiin. Olli katseli kirjoittamaani pätkää ja sanoi jotenkin näin: ”Muista olla kohtuuton.” Kiitos! Olipa viisaasti ja mieleenpainuvasti sanottu! Olen sen jälkeen yrittänyt muistaa olla kohtuuton.

Kun on standup-mikrofonin ääressä, yleisön edessä, omien juttujensa kanssa yksin, kokemus on jotenkin tervehdyttävän karu. Samaan tapaan kuin lyijykynällä piirtäessä palaa viivan voiman ja yksinkertaisuuden ääreen tai melodiaa kirjoittaessa palaa punnitsemaan yksittäisten sävelten painotusten merkitystä, standup-näyttämöllä jokainen katse merkitsee jotain, jokainen hiljaisuus, jokainen epäröinti, jokainen sanajärjestys, jokainen rytmitys. Ehkä se ei niin pelottavaa oikeastaan olekaan, kun sen ajattelee näin, se on miellyttävää esittämisen ja sommittelun perusasioiden ääreen palaamista.

Comment